Închide Close
Doamna de la Ritz

Editura Humanitas Fiction

Melanie Benjamin, Doamna de la Ritz

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere de Irina Bojin

 

Un roman captivant bazat pe extraordinara poveste reală a unei americance căsătorite cu directorul de la Ritz, Blanche Auzello, implicată în lupta clandestină a Rezistenței franceze în timp ce juca rolul de gazdă primitoare pentru nemții care își stabiliseră cartierul general din Paris în somptuosul hotel.

 

Simbol al luxului și eleganței, hotelul Ritz din Paris atrage o pleiadă de artiști și celebrități internaționale, printre care Hemingway, Picasso, Cole Porter, Marlene Dietrich, Coco Chanel și Scott Fitzgerald.  Este decorul somptuos în care se desfășoară furtunoasa poveste de dragoste a unei starlete americane nonconformiste și a unui francez cu vederi conservatoare, palatul în care devin prințesă și cavaler, prinși într-o relație care e mereu altceva decât le pare lor a fi.

Adevărata încercare îi așteaptă însă în iunie 1940, când armata germană ocupă Parisul și își stabilește cartierul general la Ritz. De acum încolo, la fel ca toți concetățenii lor, și trebuind, în plus, să ascundă un secret ce le-ar putea fi fatal, încearcă să găsească o cale de la supraviețui, dar și de a-i sabota pe naziștii cărora le ține piept Rezistența franceză. În cei patru ani ai Ocupației, acțiunile îndrăznețe ale lui Blanche și ale lui Claude, încununate de succes, schițează un tablou complex al adevăratului curaj: este acesta o atitudine afișată, sau un risc asumat în repetate rânduri, pe ascuns? Și care este dovada unei iubiri adevărate, intrată pe un făgaș tragic?

Despre Melanie Benjamin

Născută pe 24 noiembrie 1962 la Indianapolis, MELANIE BENJAMIN a studiat la Indiana University, Indianapolis. În 1988 s-a căsătorit cu Dennis Hauser, au împreună doi copii și locuiesc la Chicago. Cu numele Melanie Hauser a publicat povestiri în In Posse Review și The Adirondack Review, una câștigând în 2001 un concurs de proză scurtă al Radioului Public din Chicago, și două ro¬mane. Cu pseudonimul Melanie Benjamin a semnat mai multe romane istorice. Al treilea roman al său, Alice I Have Been, apărut în 2010, a fost bestseller na¬țional. În 2011, a publicat romanul The Autobiography of Mrs. Tom Thumb, iar în 2013, Soția aviatorului (The Aviator’s Wife, Humanitas Fiction, 2019), bestseller in¬ternațional aflat în curs de ecranizare. Lebedele de pe Fifth Avenue (The Swans of Fifth Avenue; Humanitas Fiction, 2018) a apărut în 2016, fiind, ase¬menea romanului anterior, bestseller New York Times și USA Today. Romanul publicat în 2018, Femei de Oscar (The Girls in the Picture; Humanitas Fiction, 2020), aduce în prim-plan prietenia dintre două femei care au marcat industria filmului, iar cel mai recent roman al său, din anul 2019, The Mistress of the Ritz, bazat de asemenea pe întâmplări adevărate, dezvăluie o fascinantă poveste de dragoste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Fotografia autoarei © Deborah Feingold

Recenzii

„Melanie Benjamin a dovedit deja că știe să aducă la viață istorii de mult uitate. Inspirată de două personaje reale, Doamna de la Ritz este povestea palpitantă a doi oameni enigmatici, care au lăsat în urmă doar câteva detalii incitante despre viețile lor.“ — The New York Times Book Review

 

„Impecabil documentată, spusă cu emoție sinceră, această poveste a unei americance impetuoase și a soțului ei francez, desfășurată pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, este o realizare remarcabilă. Benjamin introduce un alai de personalități istorice – între care Coco Chanel și Ernest Hemingway – a căror prezență dă și mai multă strălucire protagoniștilor. Chiar dacă nu ești pasionat de ficțiunea istorică, vei fi cucerit de această carte excepțională. — Publishers Weekly

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Doamna de la Ritz
 • An apariție: 2020
 • Ediție: I
 • Pagini: 352
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-723-7
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Melanie Benjamin
 • Traducere: Irina Bojin

Noi apariții

Author Spotlight

Romain Gary

pagina autorului

Scriitor (romancier, eseist, autor de memorii), aviator, diplomat, regizor, scenarist, ROMAIN GARY, pe numele adevărat Roman Kacew, s-a născut pe 8 mai 1914 la Vilnius într-o familie evreiască și a crescut la Varșovia, unde mama sa l-a botezat catolic. În 1928 s-a stabilit în Franța. A studiat Dreptul la Aix-en-Provence și Paris.

Evenimente

20 ianuarie 2021, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Viitorul amintirilor de Italo Svevo

13 ianuarie 2021, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Conacul Slade de David Mitchell

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact